Sistemul de pensii din Romania trece prin transformari succesive. Romanii erau obisnuiti pina acum sa ia in calcul doar pensia de stat, dar, de acum inainte se pot gindi si la pensii private si facultative. Astfel, sistemul de pensii din Romania va fi structurat pe 3 piloni: I - sistemul public de pensii (pensia de stat), II - pensiile private administrate de stat, III - pensiile facultative administrate de societati private. Primele care au intrat in vigoare au fost pilonul I si pilonul III, iar la sfirsitul saptaminii trecute, la sediul Ministerului Muncii a avut loc conferinta de lansare a Pilonului II - pensii administrate privat. Aceasta a fost sustinuta de ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, de ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, de presedintele Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, Mihai Seitan si de presedintele Comisiei de Supraveghere a Pensiilor Private, Mircea Oancea. Discutiile au avut ca tema prezentarea modului de autorizare a administratorilor fondurilor private de pensii, masura prevazuta in Calendarul de aplicare a Legii nr. 411/2004.
Scopul declarat al sistemului fondurilor de pensii administrate privat este asigurarea unei pensii private suplimentare, care sa completeze veniturile obtinute din pensia acordata de sistemul public, pe baza colectarii si investirii, in interesul participantilor, a unei parti din contributia individuala de asigurari sociale.
Baza legislativa pentru implementarea sistemului de pensii administrate privat o constituie Legea nr. 411/2004 cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv cele introduse de Legea 23/2007 care reglementeaza: infiintarea, organizarea si functionarea sistemului fondurilor de pensii administrate privat, organizarea si functionarea administratorilor fondurilor de pensii administrate privat, precum si coordonarea activitatii altor enti