In Saptamana Mare, mai mult ca oricand, supermarketurile ploiestene sunt intesate de cei cuprinsi de nebunia cumparaturilor. De asemenea, pentru ca aglomeratia creste de la ora la ora, comerciantii si-au prelungit programul de functionare pana aproape de miezul noptii.
Marfa pentru Paste nu sta prea mult in galantare: oua gata vopsite, dulciuri specifice si cozonaci, plicuri cu vopsea pentru oua, precum si miei, toate produsele se vand imediat ce ajung in rafturi sau in galantare. Cozile de la case parca nu se mai sfarsesc, iar cumparatorii trebuie sa se inarmeze cu multa rabdare.
Nici pietele din cartiere nu sunt mai libere, oamenii roind de la o taraba la alta, fiecare cu sacosele pline de verdeturi sau legume, lovindu-se unii de altii in incercarea de a vedea tot ce expun comerciantii si a cumpara de la cel care vinde chiar si cu 500 de lei vechi mai ieftin decat vecinii.
Desi preturile au explodat in aceasta perioada, orice crestin care tine sa respecte traditia, si in functie de buget, daca nu cumpara un miel intreg, macar doua kg sau trei kg tot ia, doar pentru a simti ca este Paste.
Pentru masa de Paste, gospodinele iau in calcul toate ingredientele de la friptura de miel si stufat pana la oua rosii, drob, branza, cozonac si zarzavaturi. Raionul de cruditati iti da dureri de cap. Preturile legumelor se tin la cote inalte, afaceristii profitand de faptul ca de sarbatori cetateanul e mai darnic decat de obicei.
Nefiind sezonul lor, castravetii si rosiile se intrec cu gluma, pretul lor ajungand, in functie de aspect, pana la 4,5 lei kilogramul. Ceva mai bine stam la capitolul salata, pe un buchet cetateanul pofticios dand circa 1,5 lei. Cand vorbim de miel si alte specialitati, se instaleaza bine migrena, caci doar in cateva secunde salariul devine o