Boris Eltin, sub conducerea caruia "noii rusi" au facut avereFoto: cache.eb.com
Sunt bogati si puternici, au averi estimate la peste zece miliarde de dolari, iar presedintele Vladimir Putin incearca sa-i treaca sub controlul lui. Noii rusi, cum sunt numiti magnatii postsovietici, au ca trasatura comuna neclaritatea provenientei averilor.
Cresterea numarului miliardarilor din Federatia Rusa se datoreaza pe de o parte consumului tot mai mare de petrol, gaze naturale si metale iar pe de alta parte dezvoltarii lanturilor de magazine alimentare si electrocasnice sau agentii imobiliare.
De asemenea, unii oligarhi si-au dezvoltat afacerile sprijinind un partid sau pe reprezentantul acestuia pentru a ajunge la putere si au pierdut afacerea prin schimbarea regimului politic.
In acest caz se afla si lui Boris Berezovski, un apropiat al fostului presedinte rus Boris Eltin, care a controlat fabrici de stat si particulare de autoturisme, linii aeriene si mass-media si caruia se pare ca actualul presedinte rus Vladimir Putin i-a confiscat cel putin o treime din bunuri, adica vreo doua miliarde de dolari. Berezovski a cerut azil politic in Statele Unite si s-a stabilit la New York.
Sistemul a fost declansat in timpul mandatului presedintial a lui Boris Eltin, care a preferat sa transfere administrarea bogatiilor tarii unui restrans grup de magnati. Treptat magnatii creati de guvern s-au transformat in figuri independente, cu scopuri politice autonome ce nu intodeauna coincideau cu cele ale guvernului.
Eltin a tolerat excentricitatile politice ale noilor tinerilor miliardari, insa venirea lui Putin la putere a introdus noi reguli in sistem: presedintele rus a "promis" sa-i tolereze pe oligarhi cu conditia ca acestia sa nu se amestece in politica.
HotNews va prezinta cativa dintre tinerii magnati care au facut ave