Premiera nationala: la doi ani dupa ce si-au ales primul primar, satenii din Coltau au facut referendum pentru a-l demite
Situatie fara precedent in politica romaneasca de dupa 1989: in comuna maramureseana Coltau s-a desfasurat un referendum pentru demiterea primarului. Primul primar al localitatii ales conform normelor democratice, Zoltan Incze, este acuzat de "practici dictatoriale si gestionarea defectuoasa a bugetului public".
In fapt, oamenii sunt nemultumiti de faptul ca livada, o suprafata de peste 60 de hectare, a ajuns prin "artificii contractuale" sa fie gestionata de firma de familie a primarului.
1 aprilie. Duminica Floriilor si Ziua Pacalelii a inceput in Coltau cu disparitia primarului Incze, care a refuzat sa faca declaratii.
Coltau, un sat cu 500 de fumuri (case) si populatie preponderent maghiara (72%), a devenit comuna in 2004 si continua sa traiasca in dulcea incremenire a secolului trecut. Cu exceptia drumului judetean nici o ulita nu e asfaltata, farmacia e "drogherie", iar canalizarea doar un vis. In zorii zilei s-a deschis sectia de votare
"pentru referendum". Acesta a fost organizat cel putin ciudat. Pentru ca, potrivit legii, primarul este cel care stabileste sectiile de votare, Incze a decis ca toti cei 1.627 de oameni cu drept de vot sa isi exercite dreptul intr-o singura sectie, amplasata vizavi de casa sa, in Caminul Cultural.
Consilierul local Iosif Covaci e convins ca aceasta "gaselnita" a primarului a anulat din start posibilitatea de a vota pentru peste 150 de votanti din satul Catalina, situat la 3 km distanta. "Asa ceva n-am vazut niciodata. Aista-i primar ca o zis ca nu ne trebe canalizare? El decide singur ce si cum, pa nime’ nu-ntreaba. De capu’ lui face tata comuna.
Numa legea-l poate da jos!", spune o localnica, Ghit Ilonko. "Io, de exemplu, nu ma duc. Am treaba cu car