Micii intreprinzatori, discriminati
Taxa pentru reinnoirea autorizatiei de functionare a unitatilor de alimentatie publica este, la Sibiu, egala pentru toata lumea. 3.000 de lei plateste buticul de la marginea orasului, la fel ca si restaurantul din centrul Sibiului.
Situatia neechitabila pentru micii intreprinzatori a fost descoperita abia saptamana trecuta, cand mai multi proprietari de mici chioscuri sau barulete s-au plans consilierilor locali. Conform Legii 343 de la sfarsitul anului trecut, reinnoirea autorizatiei de functionare implica si achitarea unei taxe cuprinse intre 0 si 3.000 de lei.
La Sibiu, consilierii locali au decis, anul trecut, ca aceasta taxa sa fie cea maxima, de 3.000 de lei, pentru toate unitatile de alimentatie publica din oras. „Pe langa faptul ca la noi s-a luat maximul prevazut de lege, nu s-a facut nici o diferentiere intre societati.
Practic, la fel platim si noi cei de la marginea orasului, dupa cum platesc si proprietarii de restaurante sau cafenele din centrul orasului. Cerem sa se faca o departajare, deoarece eu spun ca nu este corecta aceasta situatie.
La anul, daca vom fi pusi sa platim astfel de taxe mari, vom fi obligati sa inchidem, pentru ca peste noi vin si alte institutii care ne cer tot felul de taxe si impozite”, au spus consilierilor locali cativa mici intreprinzatori.
Presedintele Comisiei de comert din cadrul Consiliului Local, Hermann Gerold, a recunoscut inechitatea. „Cel putin partial, oamenii au dreptate. Numai ca sesizarile lor au venit tarziu. Pe 31 martie a fost ultima zi de achitare a acestei taxe pentru acordul de functionare. Nu am mai putut face nimic. Vor trebui sa plateasca”, a declarat Hermann Gerold.
Potrivit acestuia, masura discriminatorie pentru micii intreprinzatori va putea fi eliminata abia de anul viitor. Consilierul loca