Desi in 2005 a aparut o lege noua, haiducii drepturilor de autor someaza industria IT&C sa plateasca retroactiv o taxa prevazuta iintr-o lege din 1996.
Pentru ca imprimantele, scannerele si multifunctionalele permit copierea cartilor, organismul care ar trebui sa protejeze drepturile autorilor le cere operatorilor din industria IT&C o taxa „pentru eventualele daune“. Problema este ca vor sa o incaseze retroactiv si cu sumele prevazute in legea abrogata odata cu intrarea in vigoare a noilor reglementari.
Trebuie precizat de la iinceput ca aceste sume nu reprezinta o taxa la buget, ci o taxa pe care companii private sunt obligate sa o plateasca altei companii private, care ar trebui sa reprezinte drepturile autorilor romani.
Legea veche preciza ca taxa trebuie aplicata „aparatelor care permit reproducerea“ fara a determina care sunt acestea, astfel ca s-a platit taxa doar pe copiatoare. De asemenea, cuantumul taxei era calculat la 5% din valoarea echipamentului.
Noua lege din 2004 prevede o taxa de 0,5% si defineste aparatele ca fiind imprimante, scannere si multifunctionale, pentru ca s-a gåndit cineva ca s-ar putea copia si scanand textul si apoi printandu-l pe imprimanta.
Imediat dupa publicarea noii legi, unul dintre cele 7 organisme de gestiune a drepturilor de autor, COPYRO, a cerut firmelor sa plateasca taxele pe scannere si multifunctionale retroactiv, din 2002, la cuantumul de 5% prevazut de vechea lege.
Ca de obicei iin Romania, justitia nu a ascultat argumentele industriei si a dispus, cu concursul Oficiului Roman pentru Drepturi de Autor (ORDA), ca taxele sunt iin regula si trebuie platite, primul incident de acest fel terminandu-se cu falimentul unei firme.
Mai multe procese sunt acum pe rol, iin diverse stadii, dar se asteapta o decizie a Curtii Supreme de Casatie si Justiti