Crescatorii de porci si procesatorii se acuza reciproc de interese pe piata de profil. Divergentele au aparut pe fondul discutiilor in ce priveste reluarea exporturilor de preparate, prin folosirea materiei prime importate din state fara pesta porcina, ceea ce s-ar numi sistem de lohn.
Astfel, procesatorii de carne de porc au solicitat autoritatilor romane si de la Bruxelles reluarea comertului in conditii de lohn, in timp ce crescatorii de animale sustin ca aceasta masura le-ar provoca pierderi foarte mari. In acest context, ambele parti se acuza reciproc de interese. "Caruz (presedintele Patronatului Crescatorilor de Porci) se vede in situatia in care nu mai poate exporta si atunci merge pe principiul "sa moara si capra vecinului!", in cazul de fata "capra" fiind a noastra, a procesatorilor. Nu bag mana in foc ca Gheorghe Caruz nu este manipulat de anumite interese", ne-a spus Sorin Minea, presedintele Asociatiei Romane a Carnii.
De cealalta parte, presedintele PCP spune ca "Minea e plin de scrupule si lucreaza pentru altii, cu interese mari. Pe el nu-l intereseaza sa mearga bine acest sector", ne-a spus la randul sau Caruz.
PCP cere compartimentarea unitatilor
Firmele din Romania nu mai pot exporta in UE carne sau produse din carne de porc inca din 2003, reluarea livrarilor fiind conditionata de eradicarea pestei porcine, fara utilizarea vaccinului. Autoritatea Veterinara din Romania a demarat insa, la finele anului 2006, o campanie de vaccinare a porcilor. In aceste conditii, procesatorii de carne de porc au solicitat autoritatilor din Romania si celor de la Bruxelles ca exporturile sa poata fi reluate, daca produsele sunt realizate din materie prima importata din state unde nu mai exista focare de pesta porcina. Crescatorii de porci, pe de alta parte, sustin ca aceasta solutie le-ar provoca pierderi, intrucat firmele care p