Blocajul politic actual, un blocaj total, fara precedent, are o explicatie logica destul de simpla. Este vorba despre o consecinta finala a schimbarii sensului alegerilor din 2004.
Desi modalitatea de votare este comuna (se aplica principiul "un elector, un vot"), rezultatul alegerilor are un caracter complex. El este determinat formal prin suma voturilor, dar fiecare vot este rezultatul unei decizii individuale. Votul individual este validarea unei alternative, in timp ce votul general este si expresia tipului de logica pretins de electorat. Mai concret, prin votul general electoratul poate sa ceara celor doua blocuri politice sa fie, de pilda, in disjunctie (adica unul la putere, altul in opozitie) sau in conjunctie (sa conduca amandoua).
De asemenea, electoratul poate sa respinga solutiile propuse (nici unii, nici altii) si sa dea valoare de adevar unei extra-solutii, adica unei solutii din afara jocului.
Cand electoratul propune coabitarea, el isi manifesta in realitate indecizia si chiar lehamitea fata de oferte. Asa s-a intamplat in 2004. In ciuda efervescentei portocalii, PSD a castigat alegerile parlamentare, iar Alianta D.A., prin Traian Basescu, numai pe cele prezidentiale.
In raportul de suspendare, Traian Basescu este acuzat ca a incalcat Constitutia, schimband rezultatul alegerilor. Este fals, Constitutia nu a fost incalcata. S-a produs insa un lucru mult mai grav: a fost deturnat votul majoritar al electorilor pentru Alianta PSD+PUR. Nu conteaza ca aceasta formula politica nu era inregistrata la Tribunal. Conteaza ca electoratul a votat-o, ca alianta, si asa ceva nu ai dreptul sa schimbi.
Aducand Alianta D.A. la guvernare, Traian Basescu a comis o modificare ilicita a logicii electorale. Romanii, sceptici in privinta ambilor combatanti, au transmis prin vot urmatorul mesaj: "Unul nu este mai potrivit decat celalalt sa g