Efectele incalzirii globaleFoto: climatechange.krg.ca
"Importanta Statelor Unite este deosebita, deoarece emit cam o patrime din gazele cu efect de sera ale lumii, au un venit pe cap de locuitor foarte ridicat si au contribuit la crearea fenomenului mai mult ca oricare alta regiune a lumii, cu exceptia Uniunii Europene”, a declarat comisarul european pentru Mediu, Stavros Dimas, la o reuniune a ONU pe tema efectelor incalzirii globale.
"Ne asteptam ca Statele Unite sa coopereze mai strans si sa nu continue sa dea dovada de o atitudine negativa in negocierile internationale", a adaugat Dimas.
Administratia de la Washingtonul a anuntat retragerea Statelor Unite din Protocolul de la Kyoto, in 2001, invocand punerea in pericol a economiei americane si excluderea incorecta a tarilor in curs de dezvoltare de la implementarea restrictiilor.
Statele Unite sustin ca nu au puterea sa limiteze emanatiile de gaze ale autovehiculelor, una dintre principalele surse de poluare ale mediului care produc efectul de sera si incalzirea atmosferei globale.
Dimas a recunoscut ca Washingtonul are propria abordare de a lupta impotriva incalzirii globale, dar a avertizat ca aceasta "nu ajuta la realizarea unui acord international si nici nu reduce emisiile" de gaze cu efect de sera.
"Nu inteleg de ce Australia nu a vrut sa semneze Protocolul de la Kyoto", a afirmat Dimas, subliniind ca acesta este sustinut de 80 la suta din populatia tarii de la Antipozi. "Este vorba doar despre mandrie politica", a precizat el.
Incercarile de lansare a negocierilor privind extinderea Protocolului de la Kyoto dincolo de anul 2012 avanseaza cu dificultate pentru ca statele nu vor sa accepte restrictiile vizand reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.
In luna martie, ministrii de Externe a celor 27 de state membre UE au deci