Zestrea arhitectonica a Maramuresului este exceptionala, indeosebi in zona rurala. Istoria Maramuresului este povestita aici in lemnul bisericilor, adevarate sanctuare ale Cuvantului, pastratoare ale unor monumente de cea mai veche limba romaneasca.
Din pacate, multe dintre aceste biserici, realizari tehnice si artistice exceptionale, unele adevarate capodopere, se afla in diferite stadii de degradare.
Nimic nu se compara in Maramures, ca valoare artistica, cu bisericile medievale de lemn. Nu degeaba, opt dintre acestea au fost incluse in patrimoniul mondial UNESCO. Din nefericire insa, in ultimii zeci de ani acestea au fost ocolite de restauratori si fonduri, asa ca o parte se afla in pericol de prabusire.
In vara anului trecut, a fost evaluata starea bisericilor de lemn din Maramures inscrise in Lista Patrimoniului Mondial. Au fost purtate discutii cu preotii parohi pe marginea starii de conservare a monumentelor, a numarului de turisti, a amenajarilor necesare.
Raportul periodic UNESCO cere verificarea masurilor luate ca urmare a observatiilor facute de Comitetul Patrimoniului Mondial la momentul inscrierii bisericilor de lemn din judetul Maramures in Lista Patrimoniului Mondial.
„Am constatat ca primarii sunt, in general, constienti de importanta existentei acestor biserici de lemn inscrise in Lista Patrimoniului Mondial, macar in masura in care prezenta acestora le aduce puncte in plus in cazul intocmirii unor proiecte pentru finantare de lucrari”, afirma Adriana Stroe, expert, sectorul Evidenta-Cercetare, responsabil cu monitorizarea bisericilor de lemn din
judetul Maramures. Lipsa programelor De aici incep problemele. Pana in prezent, nu exista un formular aprobat si o metodologie de completare a acestuia in ceea ce priveste Fisa de conservare a monumentului istoric. Ministerul Culturii si Culte