Dupa Primul Razboi Mondial, Romania a fost printre primele state care au inaltat monumente dedicate memoriei celor care s-au jertfit pe campul de lupta. La 90 de ani de la intrarea Romaniei in Primul Razboi Mondial, la Pietreni - Cocargea a fost dezvelit Monumentul - osuar inchinat eroilor cazuti in Dobrogea, in luptele din Razboiul de Intregire a Neamului (1916 - 1918 ).
Inaltat in curtea Bisericii „Sfanta Treime”, ideea realizarii constructiei s-a nascut dintr-o intamplare: lucratorii care incepusera reabilitarea bisericii au dat de un schelet. Cum se stia ca in zona se purtasera lupte, si mai ales ca in curtea lacasului de cult au fost ingropati soldatii care pierisera in razboi, nu a fost greu de presupus cui apartineau ramasitele.
In Dobrogea nu a mai fost ridicat un monument inchinat eroilor neamului din 1944. Poate pentru ca autoritatile au considerat ca nu mai este nevoie. Anul trecut insa, oficialitatile s-au hotarat sa ridice un nou monument, modern (unii l-au catalogat chiar futurist, datorita arhitecturii), dar asta dupa o intamplare... mai putin obisnuita.
Initial, nu era in plan decat reabilitarea Bisericii „Sfanta Treime” din localitatea Pietreni - Cocargea, unde intre anii 1916 - 1918 se purtasera lupte grele, in Razboiul de Intregire a Neamului. Documentele din arhiva Oficiului National pentru Cultul Eroilor consemneaza ca aceste lupte s-au soldat cu peste 70 de morti, 50 de disparuti si aproximativ 1.000 de raniti.
Dupa ce in urma cu cativa ani a fost schimbat gardul imprejmuitor al lacasului de cult, in 2006, autoritatile s-au hotarat sa construiasca un nou lumanar si o toaleta. In momentul in care s-au apucat sa sape fosa pentru toaleta, muncitorii au ramas inmarmuriti: la nici 20 de centimetri sub pamant, chiar langa locatia vechiului WC, au dat peste un schelet.
Ramasitele se pare ca apartin