Sorin Ionita: "De cateva luni bune suntem alimentati cu un concentrat de isterie ce se revarsa constant din ziare si televizoare, totul gravitand in jurul "scandalului dintre premier si presedinte".
Apogeul s-a atins in ultimele saptamani, cand cei doi sefi ai statului, creati de o constitutie proasta, coabitand inconfortabil, s-au porcait in public.
Personal, nu stiu unde sa ma mai feresc de avalansa de ziaristi straini care suna dupa o opinie, confuzionati de intalnirile cu diversi analisti romani, pe care ei ii cred independenti, dar de fapt sunt trombonisti angajati cu contract intr-o tabara sau alta.
(Pe moment am ales Lisabona, unde sunt mai multe sanse decat acasa sa discutam serios despre fondurile UE si politicile regionale in Romania si Bulgaria.)
Aflu ca si ambasadorul american Taubman e de parere ca scandalul permanent de la Bucuresti ar putea afecta, la un moment dat, moralul investitorilor straini (dar nu inca, dupa cum spun economia si cei prezenti in piata).
In acelasi timp, dl ambasador ne reaminteste cat de importante raman combaterea coruptiei si o justitie pro-activa - iara nu pres al puterii, cum era obiceiul pana de curand - pentru partenerii internationali ai Romaniei.
De UE ce sa mai vorbesc, pozitia Comisiei este cunoscuta. Tocmai de aceea vreau sa va pun tuturor o intrebare banala: intr-o tara afectata de coruptie la nivel inalt, este pana la urma realist sa te astepti la pace si stabilitate cand incepi sa lupti serios cu coruptia?
Sigur, politicienii din Romania sunt cam neprofesionisti, fac declaratii aiurea si greseli neprovocate.
Unii n-au strategii, nu stiu sa-si faca echipa si aliati, unii au dosare, altii sunt doar niste capete vorbitoare, manevrate de un boss din umbra.
Si totusi, chiar fara multe dintre gafele lor evitabile, crede