» Doi calugari ortodocsi, singurii vietuitori ai Schitului Huta din Bihor, se lupta de trei ani pentru pastrarea a 3,8 hectare de padure, o insulita in cele peste 5.000 de hectare recuperate de greco-catolici.
» Desi au acte de proprietate pe micul lor teritoriu, cei doi calugari au fost dati in judecata de greco-catolici pentru anularea titlului oficial obtinut.
» "Calul troian" este Dumitru Salajan, fost preot ortodox pana in 2006, in prezent administrator silvic al suprafetelor retrocedate greco-catolicilor in statiunea Stana de Vale.
Parintele Eftimie Mitra, staretul Schitului Huta, a obtinut in 1991 dreptul de proprietate asupra poienii "Toplita". Acest drept este atestat si de extrasele recente din Cartea Funciara (2003 si 2004). Proprietatea vietuitorilor ortodocsi a fost atacata prin pretentie de catre Protopopiatul Greco-Catolic Beius, care a cerut anularea actelor de proprietate. Procesul se afla pe rolul Curtii de Apel Oradea. La Schitul Huta – situat in pustietate, la 19 km de Beius – traiesc dupa regulile ortodoxe doi vietuitori, ieromonahul Eftimie Mitra, cu rol de staret, si ieromonahul Visarion Tudorici. Schitul detine 3,8 hectare de poiana marginita de padure, in timp ce intregul munte si masivul Codrii Moma, in suprafata totala de peste 5.000 de hectare, sunt proprietate a Episcopiei Greco-Catolice de Oradea. Cei doi calugari duc de trei ani o lupta juridica, cu speranta ca vor salva mica lor enclava ortodoxa. Schitul subzista din donatii, iar la lucrarile de reparatii si de construire de anexe participa gratuit oameni din satele din jur, romani, maghiari, reformati si baptisti, fara discriminari.
Vasile Bota, vicarul ortodox al Episcopiei Oradea, este la curent cu situatia de la Huta: "Il sprijinim pe ieromonahul Eftimie Mitra cu tot ce are nevoie, inclusiv asistenta juridica gratuita, in persoana avocatul