Pentru a deveni si mai atractiva pentru investitori, Cehia a adoptat o serie de reforme, cea mai importanta fiind introducerea unei cote unice de impozitare.
Stocurile de capital detinute de investitorii straini in Cehia au atins nivelul de 58,8 miliarde de euro in 2006, in crestere cu 14% sau 7,4 miliarde de euro in comparatie cu anul precedent, conform Bancii Nationale a Cehiei.
"Investitorii de portofoliu detin instrumente financiare in Republica Ceha in valoare de 17,7 miliarde euro, atat in actiuni cat si in obligatiuni", a declarat Petr Dufek, economist la banca CSOB, scrie portalul de business Onet. pl. "Investitiile realizate de Cehia in instrumente financiare straine in 2006, au fost de peste 19,3 miliarde euro", a adaugat Dufnek.
Datoria externa a Cehiei, in raport cu PIB, a scazut la 38% in 2006, de la 38,5% in urma cu un an, conform Bancii Nationale a Cehiei. Datoria externa a ajuns anul trecut la nivelul record de 44,3 miliarde euro la sfarsitul anului trecut, in crestere cu 5 miliarde euro in comparatie cu 2005, conform bancii centrale a Cehiei.
Economia Cehiei a crescut cu 6,1% in 2006, egaland ritmul de crestere din 2005, conform Biroului de Statistica din Cehia. Aprecierea a reprezentat aproximativ dublul mediei de crestere a Uniunii Europene de 2,9%.
Oficialii Biroului de Statistica au declarat ca aprecierea Produsului Intern Brut s-a datorat in principal cresterii cheltuielilor de consum si generarii de capital brut, spre deosebire de 2005, cand cresterea PIB a fost determinata de comertul exterior.
Anul trecut, consumul domestic a crescut intr-un ritm mai accelerat decat cel al venitului brut disponibil.
Cheltuielile domestice s-au apreciat cu 4,6% in termeni reali si cu 7% in termeni nominali. Industria producatoare, in fruntea careia s-a aflat cea constructoare de automobile, a crescut cu