Există mărturii din vechiul Egipt, că la serbările destinate faraonilor sau la serbările din vechiul Babilon au existat forme prea puţin elaborate, dar asemănătoare cu pizza de azi. Nu putem preciza cine, când şi unde a inventat-o, dar după unii cuvântul pizza derivă din latinescul “picea-picere” şi înseamnă coacerea pâinii în cuptor. Vechii greci preparau şi ei ceva asemănător pizzei, deci nu Italia e ţara de origine a acestei mâncăruri atât de apreciate şi răspândite în toată lumea. Pizza de azi e rezultatul unui lung proces de dezvoltare, roşiile fiind adăugate prin jurul anilor 1600, după descoperirea Americii. Prima pizzerie adevărată a fost deschisă în 1830, la Neapole, pe nume “Antica Pizzeria Port Alba” şi mai funcţionează şi azi.
Pizza modernă s-a născut în 1889, datorită unui brutar, italian, Raffaele Esposito, care a pregătit-o în cinstea vizitei regelui Umberto I şi a reginei Margareta. Culorile semănau cu steagul Italiei: brânza albă, busuioc verde şi sos de roşii. Devenind favorita reginei, se spune că de atunci această pizza se numeşte Pizza Marguerita. Din Italia pizza a ajuns în mica Italia-în Manhattan din New York, unde Gennaro Lombardi pornind de la tomato pie dezvoltă o afacere prosperă în întreaga America, după 1900.
Există mărturii din vechiul Egipt, că la serbările destinate faraonilor sau la serbările din vechiul Babilon au existat forme prea puţin elaborate, dar asemănătoare cu pizza de azi. Nu putem preciza cine, când şi unde a inventat-o, dar după unii cuvântul pizza derivă din latinescul “picea-picere” şi înseamnă coacerea pâinii în cuptor. Vechii greci preparau şi ei ceva asemănător pizzei, deci nu Italia e ţara de origine a acestei mâncăruri atât de apreciate şi răspândite în toată lumea. Pizza de azi e rezultatul unui lung proces de dezvoltare, roşiile fiind adăugate prin jurul anilor 1600, după descoperirea Americii. P