Plecarea doamnei Adriana Saftoiu din functia pe care o detinea la Cotroceni are o valoare simbolica. Intr-adevar, fara sa avem vreo prejudecata asupra personalitatii reale a celor doua doamne (a doua fiind Elena Udrea), e sigur ca imaginarul popular vede in ele aversul si reversul caracterului presedintelui Basescu. Pe de o parte este pozitiv, realist si dedicat binelui public, pe de alta este dominat de pasiune si agresivitate, cu spirit de aventura, iubitor de risc.
Prin demisia purtatoarei de cuvant a Presedintiei, oricare i-ar fi fost motivele, balanta s-a dezechilibrat.
Nu este decat unul din actele unei comedii, evoluand lent, dar sigur spre o drama: scufundarea a ceea ce cu bunavointa unii comentatori numesc "clasa noastra politica" si pe care I.L. Caragiale ar fi numit-o, poate, asa cum a facut in anul 1907, o "oligarhie despotica de stransura".
S-a remarcat deja de multe ori ca "toata lumea pierde" in aceasta afacere: presedintele este cel dintai. Sondajele arata ca, in cazul unui plebiscit, majoritatea masiva de care ar avea nevoie pentru a-si restabili prestigiul nu-i mai este asigurata. Continuarea masurilor care sa confirme condamnarea comunismului, precum si lupta impotriva "sistemului ticalosit" par sa fie blocate, pentru moment. Nu dorinta sincera si cinstita a presedintelui de a realiza aceste obiective este pusa in cauza, ci posibilitatea de a le duce la iindeplinire. Iar in politica nu intentiile bune conteaza, ci rezultatele.
Prin eliminarea, chiar temporara, a dlui Basescu din joc s-ar slobozi dezordinea: iata un motiv puternic care facea procedura de suspendare nepopulara! Dar dezordinea creste oricum, in ultima vreme. Ceea ce scade forta acestui argument.
Un rezultat palpabil al acestor luni de framantare este ca dl Gigi Becali devine un salanger serios al dlui Traian Basescu. O ipoteza altadata amuzanta, dar putin cred