Fie pentru ca se rusinau de numele purtate, sau pentru ca numele lor erau adesea redactate gresit in diverse acte, fie pentru ca erau greu de redat sau exprimat, aproape 80 de ploiesteni au solicitat in ultimul an, de la Serviciul Public Local Comunitar de Evidenta a Persoanelor Ploiesti, schimbarea numelui sau prenumelui.
"Daca pana la un moment dat nu erau specificate clar conditiile in care se pot solicita schimbarile de nume sau prenume, exprimarea fiind un evaziva, adica pentru motive intemeiat, incepand cu 2003, apar notiuni exprese care reglementeaza solicitarea in acest sens” ne-a explicat Magdalena Laura Georgescu, director executiv la SPLCEP Ploiesti.
Cum poate fi schimbat numele
Astfel, schimbarea numelui de familie sau a prenumelui este admisa in cel putin opt cazuri.
Prima situatie este acea cand numele sau prenumele este format din expresii indecente; daca s-a folosit in exercitarea profesiei un alt nume; cand certificatul de nastere contine un nume eronat; cand numele de familie sau prenumele este format din mai multe cuvinte; cand numele de familie este de provenienta straina; pentru a schimba prenumele copilului adoptat; cand prenumele purtat este specific sexului opus sau cand parintii au divortat, iar copiii vor sa poarte numele de familie al parintelui caruia au fost incredintati.
Doamna Pipi si domnul Putaru
Numai in ulimul an, la SPLCEP Ploiesti au fost inregistrate 75 de cereri pentru schimbarea numelui sau prenumelui. „Am avut situatii cand a fost solicitata schimbarea numelui de familie, pentru ca acesta era adesea redactat gresit in diverse acte, ca de exemplu din Silivestru in Silvestru, sau din Niculaie in Nicolae, precum si cateva schimbari de nume pentru copii care au fost adoptati.
@