Piata valutara interbancara a stabilit in februarie un nou record al volumului tranzactiilor, cu 22,5 miliarde de euro, de patru ori mai mare decat media lunara a anului 2004 si cu 62% peste media lunara a lui 2006, conform datelor publicate de BNR. "O pondere semnificativa" din rulajul pietei valutare este detinuta de capitalurile speculative, dupa aprecierile bancii centrale.
In februarie volumul tranzactiilor cu valuta a depasit in premiera rezerva valutara a BNR, situata in aceeasi luna la 21,6 miliarde de euro.
Dupa o ajustare brusca in septembrie si octombrie 2006, chiar dupa anuntarea convertibilitatii depline a leului, intrarile de capital strain au sustinut un trend constant ascendent al volumelor de tranzactionare. In noiembrie, de exemplu, a fost consemnat un salt de 3,6 miliarde de euro, pentru ca in februarie 2007 cresterea fata de ianuarie sa ajunga la 4,4 miliarde de euro. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a avut in mod constant cuvinte de lauda pentru piata valutara, considerand-o cea mai functionala dintre pietele financiare.
Chiar daca liberalizarea deplina a contului de capital a avut loc in septembrie anul trecut, multi investitori straini au asteptat pana in noiembrie cand a venit confirmarea perspectivei integrarii Romaniei in UE de la 1 ianuarie inainte de a-si mari expunerile.
Din octombrie si pana in februarie volumul tranzactiilor de pe piata valutara s-a majorat cu peste 10 mld. euro, ceea ce s-a reflectat in presiuni de apreciere a leului cum nu mai fusesera inregistrate din toamna lui 2005, cand BNR si-a schimbat politica de interventie.
Presiunile s-au mai atenuat in ianuarie, insa oficiali ai bancii centrale au afirmat la inceputul lui februarie ca evolutia cursului de schimb este urmatita cu atentie, de teama acumularii unei aprecieri nesustenabile, cu risc mare de corectie. Teama BNR s-a tradus in reducer