Barbatii se vor retrage la pensie la varsta de 65 de ani, iar femeile la 60 ani.
Pana in anul 2013, varsta de pensionare va creste gradat, potrivit Legii nr. 19/2000.
Cei care nu mai pot munci pot apela la pensia anticipata, acordata cu 5 ani mai devreme.
potrivit legii 19/2000, varsta de pensionare va creste gradat pana in anul 2013. Astfel, 65 de ani este varsta la care ies barbatii la pensie si 60 varsta pentru femei. De asemenea, persoanele care din diferite motive nu mai pot munci pot apela la pensia anticipata. Aceasta pensie se acorda cu cinci ani mai devreme decat limita de varsta, cu un stagiu complet de pensionare. Stagiul complet va fi de 35 de ani pentru barbati si de 30 de ani pentru femei in anul 2013. In acelasi timp, Comisia de Expertiza Medicala este cea care face incadrarea intr-un grad de invaliditate in cazul acelor persoane care vor solicita pensia de invaliditate.
De aceasta pensie de invaliditate vor beneficia toate acele persoane care si-au pierdut total sau partial capacitatea de munca. Potrivit legii, de aceasta pensie de invaliditate beneficiaza asiguratii care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, din cauza accidentelor de munca, bolilor profesionale, tuberculozei, bolilor obisnuite si accidentelor care nu au legatura cu munca. Marian Becheanu, inspector-sef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Munca Constanta, sustine ca legea ofera o serie de drepturi acestor persoane, care au avut nesansa de a avea astfel de accidente.
» Drepturile de urmas
De pensia de urmas beneficiaza copiii sub 26 de ani ai celor decedati, daca urmeaza cursurile unei institutii de invatamant recunoscute de lege. Sotul supravietuitor beneficiaza de acest drept, cu conditia ca durata casatoriei sa fi fost de cel putin 10 ani. Sotul beneficiaza de pensia de urmas pe o perioada de sase luni ch