Circa 1.000 de producatori de alimente, reprezentand mai putin de 7% din numarul total de 14.941 unitati, respecta standardele europene, iar alti 10.750 trebuie sa isi imbunatateasca conditiile de procesare pentru a fi in continuare acceptati, potrivit autoritatilor de reglementare in domeniu.
"Am inchis deja 3.183 de unitati din industria alimentara care nu indeplineau normele europene si, cu siguranta, nu toti cei 10.750 de producatori vor putea sa adopte normele de siguranta alimentara prevazute de Comisia Europeana", au declarat reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.
Din totalul de 367 de unitati de procesare de carne rosie (porc, vita si oaie), doar 101 corespund normelor europene. In cazul producatorilor si procesatorilor de lapte, din cele 278 de unitati existente, 96 respecta legislatia europeana, insa doar 17 pot vinde produsele in UE. "Motivul pentru care numai 17 firme isi pot duce produsele pe piata europeana este ca aproximativ 85% din laptele care intra la procesare este neconform", a adaugat Avram. Intr-o alta ordine de idei, jumatate din terenurile agricole din Romania vor putea ajunge la dimensiunile necesare unui randament de nivel european peste 10-15 ani, a declarat secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Nicolae Lazin. "Prin politici care vor stimula comasarea si specializarea terenurilor agricole, peste 10-15 ani cel putin jumatate dintre acestea vor fi de dimensiuni care sa permita un randament de nivel european", a spus Lazin. Potrivit secretarului de stat, o prioritate a sectorului agricol este consolidarea proprietatii funciare. "Acest lucru nu inseamna neaparat finalizarea procesului de restituire a proprietatii ci capitalizarea acestora, astfel incat sa creasca randamentul de exploatare, odata cu scaderea preturilor", a explicat Lazin.
Circa 1.000 de producatori