Piata a continuat sa fie dominata si ieri de vanzarile mari de valuta, datorate intrarilor mari de la casele de schimb, urmare a apropierii Sarbatorilor de Pasti. Romanii care muncesc in strainatate fie profita de minivacante, fie trimit bani rudelor ramase acasa, astfel ca moneda nationala a continuat sa se aprecieze fata de principalele monede.
Cresterile fata de sedinta de luni nu au fost foarte mari, insa se remarca faptul ca leul a urcat la cea mai inalta cotatie a ultimilor sase ani si patru luni fata de dolar, cursul fiind stabilit la 2,5026 lei, comparativ cu 2,5067 lei, acum doua zile, ca efect combinat al intaririi monedei nationale fata de euro si al deprecierii dolarului pe pietele internationale.
O scadere a monedei americane sub pragul de 2,5 lei, ultima data aceasta situatie fiind intalnita pe 8 noiembrie 2000, devine posibila avand in vedere tendinta apreciativa a leului fata de euro si evolutia crescatoare a monedei unice comparativ cu bancnota verde.
Scaderea accelerata a monedei americane, care la inceputul lui ianuarie se afla in jurul pragului de 2,6 lei se datoreaza parcursului sau descendent fata de moneda unica. In martie, euro a testat de doua ori pragul de 1,34 dolari, urcand pana la un maxim de 1,3411 dolari. Pentru perioada imediat urmatoare se asteapta depasirea consistenta a acestui nivel, euro putand urca la 1,36 dolari, valoare pe care a mai atins-o in urma cu doi ani si jumatate.
Ieri, paritatea euro/dolar a fluctuat pe pietele internationale intre 1,3350 si 1,3383 dolari, dupa ce in Statele Unite a fost publicat un raport privind o incetinire a cresterii factorilor de productie si o posibila majorare a preturilor de catre producatori. O astfel de stire ar fi trebuit sa aduca un plus dolarului, avand in vedere mentinerea presiunilor inflationiste, ele atenuand temerile ca Fed va reduce dobanda. Cu toate acestea