Banca Transilvania ar putea sa nu aiba obligatia de a vinde o parte din actiunile pe care le detine la SIF Banat-Crisana, desi a anuntat ca impreuna cu persoanele implicate detine aproape 8% din actiunile societatii de investitii financiare. Dreptul de vot pentru detinerea care depaseste 1% din capitalul SIF ar putea, de asemenea, sa nu fie suspendat.
Legea care reglementeaza detinerea la SIF-uri prevede ca nu pot detine mai mult de 1% din capitalul unei SIF "persoanele care actioneaza in mod concertat". Banca Transilvania a anuntat insa ca detine cele aproape 8% din SIF Banat-Crisana impreuna cu "persoanele implicate".
In conformitate cu legislatia pietei de capital, persoanele implicate reprezinta, in companiile controlate de aceleasi entitati, actionarii si conducatorii acestora impreuna cu rudele lor.
Conform acelaiasi legi, persoanele implicate sunt prezumate a actiona in mod concertat, dar asta numai pana la proba contrarie. Cu alte cuvinte, fie doua companii din acelasi grup, care fac parte conform legii din categoria persoanelor implicate. Daca acestea detin actiuni SIF, dar au o strategie diferita in ceea ce priveste detinerea, acestea nu sunt si persoane care actioneaza in mod concertat, spun experti din piata.
Reprezentantii Bancii Transilvania nu au dorit sa faca niciun comentariu in privinta actiunilor detinute la SIF Banat-Crisana si a raportarii trimse Bursei de Valori si CNVM.
Ceilalti actionari ai SIF-urilor care au raportat detineri de peste 1% au precizat in declaratii ca detin pachetele impreuna cu persoanele cu care actioneaza in mod concerat. Au mai raportat detineri de peste 1% la SIF-uri omul de afaceri Catalin Chelu, grupul olandez ING, americanii de la Julius Baer si societatea cipriota Ampelus Holding.
Surse apropiate SIF Banat-Crisana afirma ca o hotarare privind o eventuala suspendare a dreptului de vo