Catalin Mihuleac Este o datorie cetateneasca sa pastram integritatea monumentelor istorice, pentru ca ele vorbesc noilor generatii despre gloria vremurilor de altadata, certificand continuitatea culturii si civilizatiei noastre pe aceste meleaguri. Totusi, intrucat simtul civic este pe la noi mai fragil ca un ciorap de dama, monumentele istorice sunt ciopartite sau distruse in totalitate. Si chiar daca vinovatii apuca sa-si primeasca pedeapsa, o durere tot ramane, ciugulind din pieptul nostru, asemenea unui pui de infarct.
Un astfel de monument istoric a disparut, la inceputul anului, printr-o inconstienta, provenind din acelasi simt civic descarnat, de care pomeneam. Monumentul istoric la care ne referim este faimosul burtoi al lui Adrian Paunescu, disparut din cauza unei nesabuite cure de slabire.
***
Pantecele paunescian, straveche arhitectura... Din aceasta cavitate, cu un volum mai mare ca a unui rezervor de Hummer, porneau, pe vremuri, compozitiile care asigurau combustia Cenaclului "Flacara". Daca doreai sa rememorezi osanalele cenaclului zburand prin aer ca samburii de dovleac, n-aveai decat sa actionezi cu telecomanda buricul paunescian, care-ti punea la dispozitie piesa dorita:
- Sa invatam ce-nseamna omenia! - tuna Paunescu, strecurandu-si laboanta in intimitatile vreunei uteciste de serviciu.
- Sa invatam ce-nseamna omenia! - aproba publicul, descreierat de excitatie.
- Si comunisti sa invatam sa fim! - adauga poetul, cu celulita falcilor desenandu-i valuri marine...
Primul care ar trebui pedepsit pentru distrugerea monumentului in cauza este chiar Paunescu. El trebuie sa inteleaga, macar acum, ca istoricu-i burdihan, imposibil de inconjurat cu o curea, nu era proprietatea sa, ci tinea de patrimoniul statului. De cand burtoiul lui Paunescu a trecut la cele vesnice, suntem mai saraci, mai tristi, mai