Tariceanu si-a trecut al doilea cabinet fara emotii. Scorul obtinut este de-a dreptul neverosimil: 302 voturi pentru din 329 exprimate. Mai multe decat a obtinut Guvernul Aliantei. In mod evident, pentru Tariceanu au votat un numar mare de conservatori si peremisti, desi consemnul dat de conducere era sa nu voteze "guvernul romano-maghiar" PNL-UDMR.
Se ridica doua probleme: cat de sinceri au fost liderii acestor partide cand au vociferat impotriva mentinerii Uniunii si in acest Guvern si cat de mult sunt dispusi parlamentarii sa se conformeze directivelor primite de la conducere? La prima intrebare, raspunsul trebuie nuantat pentru fiecare din cele doua formatiuni.
Stirea de ultima ora ca Dan Voiculescu este urmarit de DNA pentru spalare de bani ar fi putut determina o schimbare de consemn pe ultima suta de metri. In conditiile in care liderul partidului este incoltit, pare logic pentru PC sa nu se distanteze de unul din aliatii sai, primul-ministru Tariceanu.
In schimb, C.V. Tudor nu poate fi suspectat ca a devenit mai binevoitor fata de unguri imediat dupa ce a rostit un discurs atat de virulent. De altfel, un discurs destul de inspirat. Insa parlamentarii "patrioti" din subordinea lui nu prea au fost impresionati de talentul sau oratoric si au votat cum nu trebuie. Votul pare inexplicabil. Guvernul oricum ar fi trecut cu voturile PSD, asa ca nu exista riscul ca noua echipa sa cada, caz in care presedintele Basescu ar fi devenit stapan pe situatie si ar fi putut avea o sansa, redusa insa, sa declanseze alegeri anticipate.
Chiar daca asa ar fi stat situatia, PRM ar fi fost unul dintre putinii castigatori. In pofida faptului ca sunt creditati acum cu un scor mai mic decat cel obtinut la alegerile din 2004, plecarile din 2005 au redus numarul parlamentarilor PRM, iar anticipatele ar aduce oricum mai multi parlamentari din acest partid. Cel mai