Industria a raportat in februarie o crestere de productie de 10,2% fata de februarie 2006, fata de o asteptare de 6,6% si un ritm mediu estimat pentru tot anul la 4,7%.
Cresterea din industrie a depasit asteptarile pentru a doua luna consecutiv, conform datelor comunicate ieri de Institutul National de Statistica (INS). Motorul a fost reprezentat de industria prelucratoare, unde cresterea de productie a fost de 12,7%, in timp ce industria extractiva si cea de utilitati (energie, gaze, apa) au raportat reduceri de productie fata de februarie 2006, de 0,5%, respectiv 6,5%.
Ca si lunile trecute, industriile orientate catre productia de bunuri de uz curent au inregistrat cea mai mare crestere, de 16,2%, confirmand tendinta de orientare a productiei catre cererea de piata. Deocamdata, INS nu a publicat si evolutiile pe ramuri industriale. Cresterea de productie de 10,2% din februarie reprezinta dublul ritmului consemnat in ianuarie (4,9%) si in acelasi timp a doua luna consecutiva in care productia depaseste asteptarile Comisiei Nationale de Prognoza.
La nivelul intregului an, estimarile CNP indica o crestere a industriei de 4,7%, comparativ cu ritmul de 7,1% de anul trecut, cel mai ridicat din ultimii sase ani. Productia industriala este cel mai important indicator pentru mersul de ansamblu al economiei, fiind puternic corelat cu cresterea PIB. In plus, nu doar productia, ci si cifra de afaceri si comenzile noi au inregistrat cresteri in luna februarie, cu 20,4%, respectiv 23,5%.
Pe langa industrie, piata constructiilor a marcat in februarie o crestere puternica, de 28,6%, marcand un record absolut pentru ritmul lunar inregistrat.
In constructii, explozia pietei a fost determinata de segmentul rezidential, lucrarile fiind impulsionate de vremea calda si conditiile meteo favorabile. Tot in februarie, numarul de autorizatii elibera