Piata imobiliara din Europa Centrala si de Est si din Romania implicit, a redus in ultimii sapte ani diferentele semnificative de yield, comparativ cu pietele mature, astfel ca randamentul unei achizitii imobiliare in Polonia, Cehia sau chiar Romania este mai mare cu doar circa 2% decat in cazul unei achizitii in vestul Europei.
Astfel, reprezentantii companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield recomanda investitorilor in regiune precautie in ceea ce priveste achizitiile, deoarece randamentele au scazut intr-un ritm prea alert, iar activitatea pe aceste piete se tempereaza.
In Cehia, Polonia si Ungaria, tari care au aderat in 2004 la Uniunea Europeana si la care se raporteaza cu precadere toate informatiile de pe piata locala, randamentele s-au injumatatit in ultimii sapte ani, astfel ca, pe piata centrelor comerciale, randamentul a scazut de la 10,75% in 2000 la 5,85% la nivelul anului 2006.
Potrivit datelor Cushman & Wakefield, nivelul din aceste state este cu doar 0,6% mai ridicat fata de statele din vestul Europei, unde cel mai scazut randament este inregistrat in Marea Britanie, unde investitiile in centre comerciale sunt recuperate in aproximativ 25 de ani (yield 4%).
In timp ce stocul de spatii comerciale moderne din aceste tari a atins niveluri la care piata se apropie de saturare, in Romania piata este in plina dezvoltare, astfel ca randamentele la care au avut loc anul trecut tranzactiile cu astfel de proprietati au atins chiar si nivelul de 9%, cum a fost in cazul vanzarii Moldova Mall.
Cu toate acestea, Romania are acelasi parcurs pe care l-a avut Polonia, spre exemplu, astfel ca in urmatorii ani, numarul de centre comerciale din Bucuresti va ajunge la 10, nivel similar si in Varsovia, la o populatie de sub doua milioane de locuitori.
"In ultimii 5-7 ani, retailul din Varsovia a evoluat de la cateva hipermar