(Foto: Ziarul de Sibiu)
23.587. Acesta este numarul copiilor din judet afectati in momentul de fata de retrocedarea imobilelor in care functioneaza scoli sau gradinite. Autoritatile locale estimeaza ca sunt necesare construirea a peste 50 de scoli in intreg judetul. Din cele 50, in constructie este una singura. Altfel, pentru elevi mai exista o singura varianta: naveta sau schimbarea scolii. Problema profesorilor care isi vor pierde locul de munca ramane deschisa.
Inca de acum un an, ministrul Educatiei, Mihail Hardau, anunta faptul ca judetul Sibiu este unul problema in ceea ce priveste spatiile de invatamant in urma proceselor de retrocedare. Saptamana aceasta, Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Sibiu a definitivat o noua situatie a impactului retrocedarilor asupra scolilor din judet.
Situatia este una cel putin grava: din cele aproximativ 172 de unitati de invatamant, peste 150 sunt fie deja retrocedate, fie in curs. Procesul de retrocedare afecteaza 23.587 de elevi si copii de gradinita din judet din totalul de 72.280.
"Scolile retrocedate sau revendicate reprezinta o amenintare pentru intreg sistemul invatamantului preuniversitar sibian”, a declarat inspectorul general adjunct al ISJ Sibiu, Roberto Dietrich, citat de TV Sibiu.
Situatia retrocedarilor este ce ridica mai multe semne de intrebare - cladirea unei scoli retrocedate din nordul judetului s-a daramat dupa ce a fost retrocedata, proprietarii ei lasand-o in paragina.
Cazul cresei de pe strada Dealului care trebuie evacuata in urma retrocedarii, dar pentru care politicienii judetului nu au gasit o solutie, nu este decat varful iceberg-ului. Impactul retrocedarii cladirilor in care functioneaza unitati de invatamant a fost pus pe foaie in cursul acestei saptamani. La prima vedere, rezulta