Ne mai despart doar citeva zile de Sfinta Sarbatoare a Invierii Domnului. Pe linga insemnatatea profund religioasa pe care o reprezinta, Pastele este si unul din momentele principale ale anului, in care familiile se reunesc, oamenii se apropie mai mult unii de altii, dar si de Dumnezeu. In prima zi de Paste traditia spune ca toti membrii familei sa se aseze la aceeasi masa si sa manince din bucatele specifice, oua rosii , cozonac, pasca si miel, bineinteles stropite cu vin rosu.
Saraci sau bogati, de Paste, de pe masa crestinilor nu trebuie sa lipseasca friptura de miel. Acesta reprezinta victoria vietii asupra mortii, simbolul sacrificiului pentru propria mintuire, semnifica nevinovatia si suferinta lui Iisus. La fel de important este vinul rosu, de asemenea, un simbol al sacrificiului, fiind considerat singele varsat de Isus pe cruce. Cit ii costa respectarea acestei traditii pe romani? Prea mult vor spune unii, decent vor spune altii. Un calcul simplu, strict pentru produsele de neinlocuit, arata clar ca pentru a respecta traditia, o familie de crestini trebuie sa cheltuiasca cel putin 150 lei (1,5 milioane de lei vechi). Enorm pentru saraci, maruntis in buzunarele avutilor. Din aceasta suma se poate achizitiona un miel, 30 de oua, 2 litri de vin rosu, cozonac si pasca.
Concret, un miel, taiat sau in viu ajunge undeva la 100 lei, circa 12 lei ouale, alti 10 lei vinul, iar de restul, cozonac si pasca.
O masa mai bogata scoate din buzunarul gazdei inca minim 250 lei
Pentru cei care isi permit mai mult de atit, alte circa 50 lei se duc pe citeva lucruri banale, necesare aranjarii mesei festive, o fata de masa cu specific, un suport de luminare, servetele in ton cu evenimentul, un cos pentru aranjarea oualor si bineinteles un buchet de flori de primavara. Pentru mesele cu ceva fast, e neaparat necesar