Palatul Copiilor este o ruina. "In 1989 cand incercam sa punem sigla trecatorii ne injurau. Un barbat m-a tras de maneca intrebandu-ma: Nu ti-e rusine femeie, asta e palat, .nu vezi bine?.... Atunci m-am infuriat. Speram ca in timp ne vom recapata vechea cladire. Azi insa i-as spune ca mi-e rusine sa las atatia copii talentati pe drumuri,” ne-a spus administratora Margareta Fux.
Situatia este disperata cu atat mai mult cu cat cladirea ar putea cadea la un eventual cutremur. Pereti crapati, igrasie, geamuri sparte, grupuri sanitare mirositoare in care instalatia a cedat de mult. Aceasta este realitatea cu care se confrunta profesorii si copiii in fiecare zi. Nici la capitolul dotari, atelierele nu stau foarte bine.
O singura masina de cusut, patru chitari si un pian antic, saltele tocite de atata carpit, oglinzi sparte, aceasta este averea mostenita de noile generatii de elevi. In ciuda pericolului care-i paste, micutii fiind indrumati sa nu paseasca pe sub stresinile zidurilor, parintii vin sa-si inscrie odraslele la cursuri.
Zidurile saracacioase au scos la lumina actori, coregrafi, muzicieni, dansatori, sahisti de renume. „Aici si-a inceput cariera actorul Ionut Burlan.” La ora actuala la Palatul copiilor din Ploiesti sunt inscrisi 1500 de tineri cu varste cuprinse intre patru si 18 ani. Cursurile sunt gratuite, iar paleta educationala este variata.
Informatica, treatrul, ziaristica, limbile straine (engleza, germana si japoneza), radio TV, muzica usoara si vocal instrumentala, coregrafia, dansurile moderne si populare, gimnastica ritmica, sahul si aeromodele-geologie sunt doar cateva din cele mai solicitate cursuri de parinti care din nefericire nu au o situatie materiala foarte buna.
"Fiecare ramura se lauda cu cate un talent tinut pe loc de saracia