(Foto: Monitorul de Sibiu)
Te internezi cu o boala si esti tratat pentru doua. Sau chiar parasesti spitalul, ca sa afli mai tirziu ca ai contractat vreo infectie. Asta se intimpla in unele spitalele sibiene, unde curatenia lasa de dorit, iar spatiul este insuficient pentru a separa bolnavii. Totusi, epidemiologul Spitalului Clinic Judetean sustine ca aceste imbolnaviri sint normale. Cele mai frecvente sint virozele respiratorii, infectiile urinare sau diareea. Cel mai mare spital din judet este si singura unitate medicala care raporteaza aceste infectii. Restul nu vor sa afecteze imaginea institutiei.
Boli "dosite"
De cele mai multe ori, infectiile intraspitalicesti sint trecute sub tacere de medici, care evita astfel masurile de igienizare, extrem de dure, ce ar trebui sa fie luate. Sectiile cu cel mai mare risc sint Neonatologia, Pediatria, Terapia Intesiva, Hemodializa, Oncologia, Obstetrica-Ginecologie si Urologia. „Noi facem zilnic dezinfectii prin sectii.
Aceasta se numeste dezinfectie curenta, dar mai facem si dezinfectii terminale, o data pe saptamina prin salile de operatie, saloane, la nou-nascuti. Mai facem dezinfectie si de cite ori este nevoie, pentru a preveni infectiile intraspitalicesti", se justifica medicul epidemiolog Dana Rusu, de la Spitalul Clinic Judetean.
Pudici cu doctorii
De rusine, sau la presiunea medicilor, nici bolnavii nu prea recunosc daca s-au ales cu o alta boala decit aceea pentru care au fost internati. „Sint persoane care, pe parcursul internarii fac, sa zicem, o boala diareica.
Noua ne-ar fi mult mai usor daca ar spune din timp, ca sa prevenim sau sa tratam boala in faza inciepienta", spune medicul Adrian Balan. Mai mult, el sustine ca sint persoane care nu spun ca se simt rau din cauza