Ioan Rosu(Foto: Ziarul de Vrancea)
Proaspat intors din Tara soarelui rasare, seful Oficiului Judetean de Consultanta Agricola (OJCA), Ioan Rosu, nu a mincat carne de sarpe, insa e hotarit sa-i determine pe fermieri sa se asocieze ca sa poata supravietui. Ioan Rosu ar dori ca micile asociatii de fermieri sa devina mai multe si mai puternice pentru a-si negocia pretul la carburanti, piese de schimb, substante sau materiale agricole.
Seful consultantilor agricoli vrinceni crede ca traducerea cuvintului japonez "Kalosi", care inseamna "mort de munca" nu va fi niciodata folosit de romani. Directorul Ioan Rosu a fost in Japonia impreuna cu alti trei specialisti in agricultura la invitatia statului nipon. Costurile de calatorie si cursurile au fost suportate de statul japonez.
La instruire au participat specialisti in agricultura din China, Thailanda, Indonezia, Cambogia, Vietnam si din citeva state africane.
Pledoarie pentru asociere
Timp de 21 de zile, seful OJCA a urmat cursuri generale despre asociatiile de agricultori la Centrul Jiko Japan International Cooperation Ajuby -Tsukuba si la Institute for the Developement of Agriculture Cooperation in Asia de la Idaka. Ioan Rosu s-a intors in Romania cu doua diplome si cu o multime de idei pe care vrea sa le aplice.
Printre acestea se numara organizarea unei intilniri cu membrii celor 15 asociatii de agricultori din judet, precum si cu alti specialisti si producatori interesati sa aplice metodologia japoneza in materie de asociere. O alta propunere ar fi crearea unui sistem de achizitii avantajos pentru toti fermierii asociati.
Aceasta va insemna ca reprezentantii asociatiilor reunite pot negocia cu furnizorii de substante pentru agricultura, detinatorii de utilaje, producatorii de mo