In timp ce pensiile facultative sunt aproape de stadiul vanzarii catre clienti, cursa pentru pensiile obligatorii incepe abia pe 10 aprilie, cu procedura de autorizare a viitorilor administratori, spun oficialii pietei. "Incepand cu 10 aprilie suntem in masura sa incepem sa primim cereri de autorizare pentru administratorii pensiilor obligatorii, de pilon II", a declarat ieri Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Pensii (CSSPP), in cadrul unui seminar organizat de ZF si ING Asigurari de Viata.
Pasul urmator in reforma pensiilor va fi colectarea primelor contributii la pensiile facultative, de pilon III, in luna mai.
Acumularea unui numar mare de clienti va fi vitala pentru atractivitatea acestui business, considera Bram Boon, directorul general al companiei ING Asigurari de Viata. "Marjele sunt foarte mici, astfel ca va trebui sa lucram cu volume foarte mari pentru a face profit", spune el. Un sondaj realizat de Gfk pentru ING arata ca 39% dintre angajati spun ca angajatorul este o sursa importanta de informatii in ceea ce priveste sistemul de pensii private, iar 10% spun ca angajatorul este cea mai importanta sursa. In acelasi timp, peste 60% dintre angajatii intervievati ar dori ca angajatorul lor sa se implice in sistemul de pensii private.
"Pentru angajatori, pensiile private au avantajul ca sunt un plus in pachetul de beneficii salariale, facand un job mai atractiv. Angajatii sunt astfel mai usor de recrutat si de mentinut in cadrul organizatiei", spune Bram Boon. "Statul va juca un rol important in educarea publicului referitor la reforma sistemului de pensii", a mai spus el.
Mircea Oancea a precizat ca deocamdata Comisia de Pensii discpune de un buget de circa un milion de dolari pentru o campanie publicitara de educare a publicului. "Campania va dura aproximativ un an si estimam ca va debuta in luna iulie. Campania va fi difuzata pe