* Tiziana & Gianni Baldizzone, Boris Cyrulnik, Visages, Editura Phébus, Paris, 2005.
După extraordinarul album La main qui parle (Editura Phébus, Paris, 2002), autorii - un cuplu de fotografi italieni şi un reputat psihiatru francez - revin cu o carte dedicată chipului uman. Sîntem în faţa unei fericite întîlniri între două perspective complementare: căutarea şi imortalizarea unei game cît mai diverse de ipostaze ale feţei umane, aparţinînd unor culturi şi unor vîrste diferite, la care se adaugă interpretarea psihologică a potenţialului expresiv deţinut de aceste imagini.
Comentariul punctează imaginea, rezultatul global fiind o exemplară lucrare de antropologie vizuală. În acelaşi timp, această carte este un prilej de reverie, încîntare şi meditaţie, cititorul captivat stăruind îndelung asupra hărţii unor chipuri inepuizabile.
Cele peste o sută de portrete sînt rezultatul a douăzeci de ani de călătorii în Asia, Africa şi Europa. Autorii mărturisesc că au selectat acele chipuri ce frapează prin adevărul lor uman, care vorbesc şi care chiar au ceva de spus. Sînt chipuri a căror autenticitate a trăirii se impune firesc, în care gîndurile şi emoţiile răzbat direct sau cu trucuri desăvîrşit asimilate, astfel încît impresia de naturaleţe nu e compromisă de nici o notă falsă.
În plus, aceste imagini de o calitate excepţională au aerul unor instantanee. Nici o clipă nu avem impresia că privim peste umărul fotografului, dimpotrivă, avem senzaţia unor întîlniri reale, directe, răscolitoare. Nu sesizăm decupajul, rama, filtrul obiectivului. Ochiul nostru citeşte - fără indicaţii de regie - veritabila poveste înscrisă în aceste chipuri.
Ar mai fi ceva. Transparenţa emoţiei, densitatea trăirii celor ce ne scrutează din paginile cărţii, sinceritatea cu care ei se oferă obligă la o reflecţie asupra propriei noastre autenticităţi. Căutăm cu speran