Comisia Europeana propune adoptarea unui nou sistem juridic pentru protejarea patentelor companiilor. Un sistem unificat al patentelor ar diminua decalajul dintre UE si SUA ori Japonia, unde costurile legate de protejarea drepturilor companiilor sunt de 10 ori mai reduse. Ideea nu este una noua. Discutii pe aceasta tema se poarta cam de 20 de ani, insa statele membre ale Uniunii nu au reusit sa ajunga la un acord. Patentele actuale sunt emise de statele membre si Biroul European pentru Patente (EPO), institutie care nu este comunitara.
Principala problema, asigurarea traducerilor
Potrivit Comisiei, costul suportat de o companie pentru a-si proteja un patent in mai multe state comunitare concomitent este cuprins intre 50.000 si 1,5 milioane de euro. Un sistem juridic simplificat in domeniu ar reduce cheltuielile cu 10-45%. Cea mai mare parte a costurilor actuale este generata de cheltuielile pentru traducerea documentelor. De exemplu, daca o companie vrea sa isi protejeze inventia in 13 din cele 27 membre ale UE, trebuie sa plateasca de 11 ori mai mult decat pentru un patent american si de 13 ori mai mult decat pentru unul japonez.
Problema traducerilor este insa una sensibila, intrucat in UE sunt 23 de limbi oficiale, iar ca unificarea sistemului sa fie eficienta, documentele ar avea nevoie de cat mai putine traduceri. In prezent, nici macar tarile care sprijina o astfel de unificare a sistemului nu au reusit sa ajunga la un consens in privinta limbilor in care vor fi traduse documentele.
Sunt, insa, state membre care vor ratificarea unui proiect de acord intre guvernele europene, inclusiv cele din afara UE, cunoscut ca Acordul European pentru Litigii in Domeniul Patentelor (EPLA). Acordul prevede armonizarea legislatiei in domeniu si infiintarea unei noi Curti pentru audierea cazurilor legate de disputele asupra patentelor la ni