In Romania exista, slava Domnului, o multime de publicatii culturale - centrale si locale. Cele mai cunoscute sunt Romania literara, Contemporanul, Luceafarul, Observator cultural, Dilema veche, Revista 22 si, cu voia dvs., Ziarul de Duminica. Nu neaparat in ordinea asta. La cele, hai sa zicem, generaliste (desi asupra acestui atribut ar fi multe de comentat, in unele cazuri) se adauga o puzderie de publicatii de nisa, caci o revista despre arhitectura, de pilda, ba chiar si una despre medicina tot de cultura tin.
Din punctul de vedere al audientei, Ziarul de Duminica este o exceptie fericita, caci beneficiaza de tirajul ziarului-mama. Si alte cotidiene centrale au avut suplimente culturale, cele mai cunoscute fiind Litere, arte & idei la Cotidianul, respectiv Adevarul literar si artistic. Dar n-au rezistat. Or, cum tirajele periodicelor culturale sunt mai mult decat modeste, e firesc sa ne intrebam in ce masura ziarele insele completeaza, cat de cat, in paginile lor gradul de acoperire al presei culturale. Cu atat mai mult cu cat, candva, ne-am ocupat, tot in aceasta pagina, de cultura la TV, descoperind cu placere ca lucrurile nu stateau chiar atat de jenant cum am fi fost tentati sa credem.
Fac ziarele cultura? Cu siguranta. Sunt putine cele care nu au o pagina dedicata - si anume cotidienele specializate (economice, sportive, tabloide - daca asta o fi o specializare...).
De facut fac. Dar cum? Prima observatie este ca ziarele nu prea se pun de acord cu - vorba aia - ce e cultura si ce vrea ea. Unele au pagini de - simplu - Cultura, altele de Arte, altele de (Mass) Media si Cultura sau de Arte si Cultura. Interesant este ca Romania libera face distinctie intre Arte si Cultura, dedicandu-le pagini separate. Pe de alta parte, exista o singuratica pagina de Stiinta, in conditiile in care stiinta tine totusi de cultura.
Dar hai sa z