In conformitate cu art. 164 din Legea 19/2000, la determinarea punctajelor anuale, pana la intrarea in vigoare a prezentei legi (1 aprilie 2001), se utilizeaza salariile brute sau nete, dupa caz, in conformitate cu modul de inregistrare a acestora in carnetul de munca, astfel: salariile brute pana la 1 iulie 1977; salariile nete 1 iulie 1977-1 ianuarie 1991; salariile brute de la data de 1 ianuarie 1991.
La determinarea punctajelor anuale, pe langa salariile prvazute mai sus, se au in vedere sporurile care au facut parte din baza de calcul al pensiilor, conform legislatiilor anterioare, si care sunt inregistrate in carnetul de munca.
La determinarea punctajelor anuale, pe langa salariile brute sau nete, se au in vedere si sporurile cu caracter permanent care dupa 1 aprilie 1992 au facut parte din baza de calcul al pensiilor conform legislatiei anterioare si care sunt inregistrate in carnetul de munca sau sunt dovedite cu adeverinte eliberate de unitati, conform legislatiei in vigoare.
Punctajul anual se determina prin impartirea la 12 a punctajului rezultat din anul respectiv, din insumarea numarului de puncte realizat in fiecare luna.
Dupa data de 1 aprilie 2001, cand a intrat in vigoare noua Lege a pensiilor, la determinarea punctajului mediu anual se are in vedere venitul asigurat, conform art. 78/Legea 19/2000.
Informatii privind calculul pensiilor se obtin la casele de pensii teritoriale sau pe internet la www.mmssf.ro.
Pentru calcularea pensiei se iau in considerare salariile brute sau nete din diverse perioade de activitate, asa cum au fost stabilite la vremea respectiva, inainte sau dupa 1989. Angelica Mihail, director CNPAS, ne-a facut mai multe precizari.
Numarul de puncte realizat lunar se calculeaza prin impartirea salariului lunar individual, inclusiv sporurile si adaosurile, pentru care s-a platit CAS-ul, la salariul