Agentia de rating al riscului de tara Standard&Poor's a redus ieri perspectiva de rating a Romaniei de la "pozitiv" la "stabil", la doar o zi dupa ce agentia Fitch Ratings anuntase ca mentine ratingul Romaniei complet nemodificat.
Agentia S&P si-a motivat decizia prin "lipsa de transparenta a politicilor guvernamentale din anul 2007", dar si prin climatul de incertitudine politica din ultima vreme de la Bucuresti.
Cu doar o zi in urma, Fitch Ratings transmisese o declaratie conform careia modificarea Guvernului Romaniei nu cere si o schimbare de rating, fie in sens pozitiv sau negativ.
"Fitch Ratings considera ca formarea unui nou Guvern in Romania nu este o cauza pentru o inrautatire imediata a ratingului de tara BBB, cu perspective stabile", precizeaza agentia, intr-un comunicat publicat pe site-ul propriu de Internet. Noii ministri ai cabinetului Tariceanu urmau sa depuna ieri seara juramantul in cadrul unei ceremonii programate la Palatul Cotroceni la ora 18:00.
Desi spun ca modificarea Guvernului nu trage dupa sine schimbari de rating, analistii Fitch considera ca statutul de guvern minoritar si recursul la sprijin parlamentar din afara coalitiei de la guvernare "au crescut riscul de blocaj al reformelor structurale si institutionale".
In viziunea S&P, noul climat politic "reduce probabilitatea unor reforme structurale viguroase si raspunsul rapid la riscurile macroeconomice", conform anuntului agentiei de rating.
Astfel, comunicatele avansate de cele doua agentii de rating seamana izbitor atat ca mesaj, cat si ca puncte subliniate - reformele structurale si raspunsul autoritatilor la riscurile de supraincalzire economica. Totusi, in timp ce Fitch nu si-a modificat perspectiva asupra economiei Romaniei, S&P a operat prima reducere de perspectiva din ultimii ani.
In plus, in viziunea Fitch, exista riscul unor deraieri in