Foto: Cotidianul
Din aceasta suma, cea mai mare parte, adica 61,6%, s-a cheltuit pentru ridicarea unor constructii noi, in vreme ce, pentru reparatii capitale, s-au investit aproximativ 5 miliarde de lei, reprezentind 14,1% din total. Diferenta de 8,5 miliarde de lei, adica 24,3% din total, s-a dus pe intretinerea si reparatiile curente ale unor proiecte mai vechi.
Case de 5 miliarde de lei
Din constructiile efectuate anul trecut, ponderea cea mai mare din punctul de vedere al sumelor cheltuite au avut-o cele ingineresti (drumuri, poduri etc.), pentru care s-au alocat in jur de 11 miliarde de lei.
In schimb, valoarea caselor ridicate de la zero s-a cifrat la doar 5,6 miliarde de lei, iar valoarea lucrarilor capitale efectuate la constructiile rezidentiale s-a ridicat la 783,2 milioane de lei. Specialistii din piata imobiliara apreciaza insa ca cifra este mult prea mica, statistica neluind in calcul si piata neagra, estimata la aproximativ 40% din total.
„S-au investit mai mult, dar statistica neglijeaza sectorul gri, care nu apare in nici un fel de date oficiale. De cind nu mai sint notariatele de stat, nu se mai fac raportari si atunci este greu de venit cu aprecieri“, ne-a declarat Liviu Ureche, analist imobiliar.
Se construieste mai mult la sate
Ca si anul trecut, statisticile indica faptul ca mediul rural este in continuare locul in care se construiesc cele mai multe cladiri noi. 58% dintre cele aproximativ 50.000 de autorizatii de construire acordate anul trecut pentru cladiri rezidentiale au fost acordate la sate.
Explicatia? „Aceasta situatie se datoreaza preturilor mici la terenuri si faptului ca mediul rural reprezinta un procent mult mai mare decit mediul urban din total tara“, mai spune Ureche.
Raportat la 2005, datele INS releva insa faptul ca ponderea autorizatii