Incalcari minore ale Constitutiei
Solutie ambigua in cazul Cioroianu
Judecatorii Curtii Constitutionale au dat aviz negativ cererii de suspendare a presedintelui Traian Basescu. Hotararea luata ieri arata o atitudine destul de prudenta a Curtii deoarece seful statului nu este absolvit de acuzatiile aduse in actul de sesizare, dar acestea nu sunt apreciate ca fiind incalcari grave. Curtea invoca argumentul ca textul constitutional prevede ca suspendarea se impune doar in cazul unor incalcari grave.
PSD nu renunta
"Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, constata ca propunerea de suspendare din functie a domnului Traian Basescu, presedintele Romaniei, se refera la acte si fapte de incalcare a Constitutiei, savarsite in exercitiul mandatului care, prin continutul si consecintele lor, nu pot fi calificate drept incalcari grave, de natura sa determine suspendarea din functie a presedintelui Romaniei, in sensul prevederilor art.95 alin.(1) din Constitutie", se arata in comunicatul Curtii. Hotararea de ieri nu poate bloca procedura de suspendare deoarece avizul Curtii in aceasta chestiune este doar unul consultativ. Ultimul cuvant il va avea tot plenul Parlamentului, Traian Basescu putand sa-si piarda temporar functia, pentru o perioada de 30 de zile, daca demersul PSD va intruni voturile favorabile a jumatate plus unu dintre parlamentari.
De altfel, social-democratii au anuntat deja, prin Antonie Iorgovan, ca nu vor renunta la procedura. In plus, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a intrat deja "la incalzire" pentru a asigura interimatul la Palatul Cotroceni. "Preluarea functiei de presedinte interimar al Romaniei, daca va fi cazul, este o obligatie constitutionala. Actuala criza politica interna, care ajuns sa preocupe si marile cancelarii ale lumii, nu am provocat-o eu. Repet, daca va fi cazul, imi voi as