Multa vreme, nu au existat date certe cu privire la imprejurarile mortii lui Sandu Tudor, publicist si poet interbelic, socotit de Securitate "capul" lotului Rugul Aprins. In cadrul acestui lot, in anul 1958, Securitatea a adunat si condamnat scriitori si preoti intre care Vasile Voiculescu, Dumitru Staniloae, Alexandru Mironescu, Roman Braga si Arsenie Papacioc.
Nici macar anul mortii lui Sandu Tudor, calugarit sub numele de Daniil, pentru a carui canonizare a insistat si de pe patul mortii fostul mitropolit al Ardealului Antonie Plamadeala, nu era stabilit cu precizie, fiind socotit fie 1962, fie 1963. Ceea ce se stia exact era doar locul - si anume temuta Zarca a Aiudului. Data si cauza mortii sale au fost stabilite recent, potrivit unui document identificat de un cercetator in Arhivele Ministerului Justitiei, Directia Instantelor Militare.
Este vorba de un referat intocmit de serviciul medical al penitenciarului, in care se arata ca la orele pranzului, in data de 16 noiembrie 1962, "detinutul Contra-Revolutionar Teodorescu A. Alexandru, nascut la 22.12.1896, fiul lui Alexandru si Sofia, de profesiune preot, condamnat la 25 ani temnita grea", a fost internat de la 16 noiembrie orele 14.00, pana a doua zi la ora 01.00, cand a murit, cu diagnosticul "hemoragie cerebrala (inundatie ventriculara), boala hipertonica visceralizata".
Se afla, se afirma in referat, in evidenta serviciului medical, sectia boli interne, din 1959 si fusese internat in repetate randuri in perioadele de agravare a bolii hipertonice. In dimineata zilei de 16 noiembrie 1962, in celula, "bolnavul isi pierde brusc constiinta si intra in stare comatoasa. Este adus de urgenta la spital, unde se constata o coma profunda, cu varsaturi bilioase si alimentare, convulsii tonico-clonice, tensiunea art. 250/150, tachicardie.
Se pune diagnosticul de hemoragie cerebrala masiva l