După 40 de zile de abţinere de la mâncare şi băutură, tentaţia de a face abuzuri de alimentele tradiţionale (ouă roşii, cozonac, drob de miel, iepuraşi de ciocolată) este foarte mare. După 40 de zile de abţinere de la mâncare şi băutură, tentaţia de a face abuzuri de alimentele tradiţionale (ouă roşii, cozonac, drob de miel, iepuraşi de ciocolată) este foarte mare. Pentru a trece cu bine peste acest "maraton" culinar, medicii ne recomandă cumpătare şi cât mai multă mişcare în aer liber. Carnea de miel poate fi periculoasă chiar şi pentru cei care nu au probleme de sănătate. Potrivit prof. Dan Olteanu, şeful Clinicii de Gastroenterologie de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, carnea de miel se digeră greu, indiferent de modul în care se prepară: friptură, drob, stufat. Ideal ar fi ca aceasta să se consume în cantităţi mici, asezonată cu legume sau cu verdeţuri condimentate natural (nucşoară sau cuişoare). "Carnea de miel este contraindicată celor care suferă de gastrită sau ulcer. O alternativă ar fi carnea de pui sau de vită, fiartă sau înăbuşită la cuptor, fără condimente", explică dr. Dan Olteanu. Oul este plin de vitamine şi sărac în calorii Se poate spune că oul este o altă "vedetă" a meniului de Paşte. El este bogat în nutrimente (proteine, zinc, fier şi vitamine A, D, E şi B12) şi sărac în calorii (un ou are 85 de calorii). Un om sănătos poate mânca, în perioada Sărbătorilor de Paşti, între două şi patru ouă pe zi, de preferat cu câteva felii de pâine graham sau integrală. În schimb, ouăle sunt interzise persoanelor care au pietre la colecist, deoarece pot declanşa colicile. Atenţie! Cu cât creşte timpul de prepare a oului, cu atât el va fi mai greu de digerat. De exemplu, oul fiert tare se digeră în trei ore, în timp ce oul fiert moale este digerat într-o oră şi jumătate. Un ou conţine 29 gr. calciu, 6,5 gr. proteine, 211 mg. colesterol, 5,6 gr. g