O forta a naturii umilita de ignorantaFoto: HotNews.ro
Simboluri ale puterii si frumusetii vietii salbatice, ursii din Romania au ajuns animale de casa, batjocorite si umilite de mitocanii patroni de han ce-i tin pe post de “lucru deosebit”, numai bun de distrat turistii. Cat despre gradinile zoologice, acestea sunt adevarate lagare unde, cu o cruzime rara, animalele sunt exterminate fizic si psihic fara ca nimeni sa faca ceva.
Animale care nu au simtit niciodata mangaierea pamantului si ierbii sau placerea atingerii unui semen. In tot acest timp, o initiativa iesita din tipare se desfasoara in anonimat complet, in ciuda eforturilor si banilor investiti. Rezervatia de ursi “Libearty” din Zarnesti isi propune sa elibereze aceste animale, sa le ofere un trai cat mai apropiat de cel normal.
• Vezi o galerie foto cu ursuletii de la rezervatia Libearty-Zarnesti
Insa sprijinul primit de la autoritati e aproape nul. Nepasarea statului e cu atat mai impardonbila cu cat exista un cadru legislativ, care insa nu e aplicat.
Povestea Libearty incepe o data cu moartea ursoaicei Maia, tinuta mai bine de zece ani intr-o cusca de fier si beton, undeva langa Bran. Dupa o existenta mizerabila, Maia nu mai suporta cusca si, practic, se sinucide. Cum? Mancandu-si labele din fata si sangerand pana la moarte.
A fost punctul de la care Cristina Lapis, initiatoarea proiectului, si-a dedicat sapte ani pentru strangerea de fonduri necesare eliberarii ursilor tinuti in captivitate.
Dupa ce a convins asociatia britanica World Society For The Protection Of Animals(WSPA) ca in Romania exista un cadru legislativ care sa-i permita sa-si desfasoare activitatea, Cristina Lapis primeste un milioon de euro si, impreuna cu primaria din Zarnesti, se apuca de construirea centrului “Libearty”, intr-un varf de munte.
Demersuril