Secretul unui meniu de succces nu stă în excese, ci în porţii mici şi gustoase Deşi ne-am rupt de modul tradiţional de viaţă, reîntâlnirea cu familia face ca fiecare dintre noi să Secretul unui meniu de succces nu stă în excese, ci în porţii mici şi gustoase Deşi ne-am rupt de modul tradiţional de viaţă, reîntâlnirea cu familia face ca fiecare dintre noi să încerce, de Sărbători, să fie mai bun şi mai cumpătat. Dar asta se va întâmpla după Paşte, pentru că, deocamdată, trei zile, tuturor ne place să mâncăm şi să bem bine… Nu e nicio noutate, în perioada de dinaintea Sărbătorilor, comercianţii înregistrează vânzări-record la carne de miel, cozonaci, ouă, vin, bere, pastă de mici, iar redactorii de ştiri de la televiziuni şi ziare se întrec care mai de care în avertismente, îndemnând la cumpătare. E greu de crezut că oamenii încă mai ajung la Urgenţă din cauza intoxicaţiilor alimentare, dar statisticile spun tot: mâncăm anual de Paşte patru milioane de miei, 100 milioane de ouă, opt milioane de cozonaci şi bem 200.000 de hectolitri de vin. Nici nu e de mirare. Înainte de 1989, Crăciunul şi Paştele existau în calendare, dar se sărbătoreau oarecum pe ascuns. Bunicii veneau de la ţară cu mielul dosit prin portbagaje, iar unii părinţi, mai temători, strângeau resturile meselor în pungi închise bine, pe care le duceau departe de casă, în coşurile de gunoi din staţiile de tramvai. Asta ca nu cumva cojile de ouă vopsite să îi trădeze că au serbat Învierea lui Hristos. Legume, fructe şi mâncare sănătoasă? O cerinţă cam exagerată, după aşa un trecut… Astăzi, creştinii se bucură în stil festiv de bucatele alese şi nu îşi refuză nimic din trufandalele care vă fac cu ochiul pe piaţă. Dar… secretul unui meniu de succes nu stă în excese, ci în porţii mici şi gustoase. Iată ce ne trebuie de Paşte: Fripturi şi multă verdeaţă În mod bizar, deşi carnea de miel sau de oaie este extre