Ficat de vitel cu rosii si busuioc.
Ingrediente (pentru 4 portii): 400 g ficat taiat in 4 bucati, 200 g parmezan ras (sau cascaval), 2 oua, putina faina, ulei pentru prajit. Pentru risotto: 200 g orez cu bobul lung, putin ulei de masline, 1 ceapa mica, 4 rosii decojite, 1/2 legatura busuioc, 1/2 l zeama concentrata de legume (Knorr+apa), rosii pentru garnisit.
Mod de preparare:
Se incinge uleiul intr-o cratita si se caleste ceapa tocata, pana ce devine sticloasa. Se adauga imediat orezul, se prajeste cateva minute, se stinge cu zeama de legume, turnata putin cate putin, amestecand mereu in acelasi sens, si se lasa sa fiarba pana ce incepe sa se umfle.
Se spala busuiocul (se pune putin deoparte pentru garnisit), se taie marunt si se incorporeaza in orez. Se adauga si rosiile taiate cubulete si apoi sare si piper, si se tine la cald.
Se-ncinge cuptorul la 180gr..
Intr-un castron se bat ouale cu parmezanul. Se dau feliile de ficat prin faina si prin ou si se prajesc in uleiul incins, pana ce se rumenesc frumos pe ambele parti. Se dau 5 minute la cuptor ca sa se patrunda, se tin din nou putin in tigaia incinsa, intorcandu-le de pe o parte pe alta si se servesc cu risotto-ul pe farfurii incalzite, acompaniate de un sos de lamaie, care se prepara astfel: se pun intr-o craticioara 1/8 l de frisca nebatuta, 2 linguri de smantana groasa, sare, piper, coaja rasa si zeama unei jumatati de lamai, si se dau in clocot. Sosul se toarna peste ficatul cu risotto si se presara deasupra bucatele de rosii si frunzulite de busuioc.
Piept de pui cu leurda
Ingrediente (pentru 4 portii): 4 fileuri de piept de pui (circa 600 g), sare, piper, 1 lingura unt pentru prajit, 1 ceapa mica, 1 lingura unt pentru dunstuit, 1/8 l vin sec dulce (eventual Vermut), 1/4 l zeama concentrata de carne de pasare (Knorr+apa), circa 50 g unt rece