Ghidul terapeutic al salatelor de verdeturi. Cine ajunge primavara intr-o piata si vede explozia de verdeturi de pe tarabe se gandeste, in primul rand, la stomac. In sfarsit, au aparut trufandalele! Pofta buna! Dar tineti minte ca tot ce puneti verde in farfurie are si valoare de medicament.
1. Leurda - pentru inima si vasele de sange
Numita si usturoiul-ursului (Allium ursinum), deoarece contine substante care-i dau un miros asemanator cu cel al usturoiului, leurda creste prin mai toate padurile noastre, dar mai ales in cele de stejar si de pin. Asa cum vom vedea, este un adevarat panaceu in bolile cardiovasculare, in care face minuni, atat ca tratament profilactic, cat si de durata.
Modul de preparare
Pentru a obtine o portie de salata, se ia o mana de frunze proaspete, se spala cu apa rece si apoi se taie, nu foarte marunt (in fasii de 3-4 centimetri). Se combina intr-un vas cu o lingurita de ulei de masline extravirgin (are un puternic efect anti-colesterol), cu 1-2 lingurite de otet de mere si putin marar tocat. De obicei, nu se pune sare, exceptie facand doar persoanele hipotensive, la care un aport crescut de sodiu este benefic.
Cura: De regula, se consuma doua asemenea salate pe zi, ca aperitiv la inceputul mesei de pranz si la inceputul mesei de seara. O cura dureaza minimum 3 saptamani. Frunzele de leurda se pot pastra in frigider, puse in punga de plastic, pana la 5 sau chiar 7 zile, daca sunt proaspete si daca nu au fost spalate inainte de a fi puse la rece.
Cele mai importante efecte terapeutice
Desi este o salata traditionala in bucataria romaneasca (mai ales in cea din Ardeal si vestul Munteniei), leurda este, in primul rand, o planta medicinala cu "acte in regula", cu o forta terapeutica ce depaseste multe medicamente si care nu are efecte adverse. O comisie europeana a votat-o cu ceva timp in urma chiar