"Fierul si acidul folic ce urmeaza a fi bagate in paine nu rezolva cazurile de anemie si Tbc".
O initiativa ambalata in bune intentii ne da fiori: painea fortifianta cu fier si acid folic se doreste a fi impusa la scara nationala! Risc urias, pentru populatia de toate varstele, pe termen scurt, mediu sau lung. Sa nu uitam ca oamenii consuma paine zilnic, mai multa sau mai putina. Bunicii si parintii nostri ii certau pe copii, insistand: "Nu manca fara paine!". O traditie gresita, dar care s-a incetatenit bine printre romani. In lumea saraca, painea reprezinta o baza pentru a satura omul. Invocarea ca in Romania avem un procent mare de cazuri de Tbc si anemii, crezand ca fierul si acidul folic din paine vor rezolva problema, este total gresita. Adevarata cauza a imbolnavirii de Tbc si anemie este, de fapt, saracia si tot cortegiul de neajunsuri care o insotesc: o hrana nesanatoasa, nediversificata, alcool, tutun, apa potabila contaminata, aer impur, noxe profesionale etc.
"Mereu si mereu, populatia trebuie informata
ca sanatatea se poate pastra,
in primul rand, printr-o hrana corecta"
Natura, in intelepciunea ei, ofera omului o hrana sanatoasa, compozitia legumelor, verdeturilor si fructelor este armonioasa calitativ si cantitativ, oferind organismului toate mineralele, oligoelementele si vitaminele necesare pentru pastrarea sanatatii. Ceea ce lipseste este o insistenta a specialistilor care sa intervina in media scrisa si vorbita, pentru a informa corect, mereu si mereu populatia, cum se poate pastra sanatatea, in primul rand, cu o hrana corecta. Sunt necesare cat mai dese dezbateri televizate, cu specialisti nutritionisti - medici si cercetatori din chimia alimentara - pentru o campanie sustinuta de instruire in scopul informarii populatiei despre cum trebuie sa se alimenteze. Sa nu uitam principiul conform caruia "N