Randamentul mediu al dividendelor propuse in acest an de companiile listate la Bursa este de aproximativ 3%, fata de 4% in 2006 si 2005.
Castigurile din dividende s-au diminuat considerabil in ultimii ani, pe fondul cresterii puternice a pretului actiunilor, ajungand la niveluri comparabile cu cele inregistrate pe pietele dezvoltate. Din acest motiv, dividendele nu mai reprezinta un argument important in decizia de investire, cum se intampla in urma cu 3-4 ani, cand castigurile medii din dividende depaseau 10-20%.
"Cred ca cel putin daca ne referim la BVB nu mai e atractiv sa cumperi actiuni doar pentru dividende. Preturile actiunilor de la Bursa au ajuns la niveluri normale fata de acum 3-4 ani cand erau mult subevaluate, iar situatia a inceput sa semene cu cea de pe pietele dezvoltate, unde randamentele dividendelor sunt de asemenea scazute", sustine Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.
"Pe de alta parte, firmele au din ce in ce mai multa nevoie de fonduri pentru a face fata concurentei din UE. Astfel se explica scaderea numarului de companii care acorda dividende", mai spune Pasol.
Randamentele oferite in acest an de companiile de la Bursa pornesc de la un maxim de 7,4%, in cazul producatorului de bere Bermas Suceava, si coboara pana la 0,4%, la producatorul de mase plastice Prodplast si operatorul portuar Oil Terminal. Anul trecut, media randamentelor aduse de dividende acordate de catre companiile listate la Bursa a fost de numai 1,44%, fata de 2,57% in 2005 si 16% in 2004, potrivit Intercapital Invest.
Printre companiile ale caror dividende ofera randamente ceva mai ridicate in acest an se numara producatorul de aluminiu Alro Slatina, cu un randament al dividendului de 5,6%, constructorul de aeronave Aerostar Bacau, cu u castig de 4,6%, si producatorul de motoare pentru aeronave Turbom