Romania, Cehia si Ungaria nu mai sint acel pamint al fagaduintei pe care marile companii occidentale l-au gasit imediat dupa caderea comunismului. Aceasta, din cauza rapidelor cresteri inregistrate de salarii, de preturile proprietatilor sau materiilor prime, arata un material realizat de Asociated Press (AP) si preluat de „The Times“.
La 18 ani dupa ce estul Europei a imbratisat libertatea economica apar primele semne ca boomul, fara precedent, nu va mai dura mult.
Expertii citati de AP spun ca poate fi sesizata o miscare subtila, in anumite locuri aproape imperceptibila, care transforma tarile din Europa Centrala si de Est in victime ale propriului lor succes economic.
„S-a intimplat cu Mexicul, Singapore, Thailanda si va continua sa se intimple atit timp cit sint locuri noi cu potential uman care poate fi dezvoltat“, spune Charlie Barnhart, consultant al firmei californiene Alameda. Acesta crede ca, in urmatorii doi-trei ani, fenomenul se va accentua.
Deocamdata, pericolul nu este atit de accentuat, din moment ce marile firme mai gasesc inca locatii ieftine, mai ales in afara capitalelor europene, unde si salariile, si proprietatile imobiliare sint scumpe..
„Un exemplu este orasul Cluj, unde Nokia a anuntat planurile sale de dezvoltare a unei unitati de productie pentru telefonia mobila. Valoarea investitiei va fi de 80 de milioane de dolari, iar numarul locurilor de munca va creste cu 15.000“, noteaza Asociated Press.
Valerica Dragomir, director executiv al unei asociatii din industria de software, spune ca astfel de oportunitati aduc inapoi tinerii specialisti emigrati in urma cu citiva ani din cauza lipsei de orizont.
Salarii, aproape ca in SUA
2007 este primul an in care salariile din Polonia au crescut mai repede decit productivitatea, spune Magdalena Iga, specialist