Sfarsitul saptamanii trecute a adus o noua scadere a monedei americane, cursul sau mediu fiind stabilit la 2,4869 lei, aproape de valoarea atinsa in 1 noiembrie 2000, de 2,4867 lei, ca urmare a deprecierii monedei americane pe pietele internationale. Cursul monedei unice a fost stabilit la 3,3381 lei, fata de 3,3350 lei in sedinta precedenta, pe o piata unde deschiderea s-a facut la 3,3350 lei. Volumele reduse de tranzactionare combinate cu cererea mai ridicata au determinat deprecierea leului, raportul dintre cele doua monede revenind spre pragul de 3,4 lei.
„Piata a fost destul de linistita, comenta un dealer bancar. La usoara depreciere a leului a contribuit si anuntul privind modificarea de catre Standard&Poor's a calificativului de tara, ratingul fiind modificat de la pozitiv la stabil, din cauza lipsei de transparenta a factorului politic. De altfel, la nivelul monedelor emergente s-a observat o usoara tendinta de depreciere, fondurile speculative luandu-si masuri de siguranta datorita sfarsitului de saptamana mai lung datorat Sarbatorilor de Paste”. Pe pietele internationale, dolarul a inregistrat un nou minim al ultimilor doi ani fata de euro, paritatea dintre cele doua monede urcand la nivelul de 1,3440 dolari, ca urmare a anticiparilor investitorilor referitoare la somajul din Statele Unite. Ieri, pe pietele asiatice euro a cedat din nou o parte din terenul castigat, fiind a treia oara, de la inceputul anului, cand moneda unica nu reuseste sa se mentina consistent peste pragul de 1,34 dolari, paritatea fluctuand intre 1,3352 si 1,3383 dolari. Pe piata londoneza, pretul unciei de aur a urcat la fixingul de vineri seara la 673,50 dolari.
Sfarsitul saptamanii trecute a adus o noua scadere a monedei americane, cursul sau mediu fiind stabilit la 2,4869 lei, aproape de valoarea atinsa in 1 noiembrie 2000, de 2,4867 lei, ca urmare a deprecierii monede