În cazul în care câteva reguli minime de alimentaţie nu au fost respectate în aceste zile, nu este de mirare că sunt persoane care figurează în evidenţele medicilor cu toxinfecţii alimentare după sărbători.
Sărbătorile pot deveni un chin, dacă nu sunt respectate regulile alimentare de bază. Trăind experienţa anilor trecuţi, când mureşenii s-au înfruptat din tot felul de alimente şi au ajuns la spital, medicii au recomandat şi acum un meniu mai moderat. Masa de Paşti însemnă pentru mulţi dintre noi un prilej de a face excese alimentare, mai ales că, vine după o perioadă de post. După o petrecere pe cinste, cu delicatese culinare stropite din belşug cu alcool, ne putem aştepta la unele tulburări serioase ale aparatului digestiv.
Mâncare şi băutură moderat
"Trecerea după post spre dieta tradiţională românească trebuie să fie uşoară, treptată. Este recomandată consumarea a cel mult două ouă pe zi şi evitarea maionezelor şi sosurilor grase, a deserturilor cu creme. Legumele şi fructele nu trebuie sub nici o formă să lipsească de pe masă. Cu atât mai mult cu cât, ele asigură necesarul de vitamine şi elemente minerale, dar sunt şi bogate în fibre alimentare. De asemenea e important modul de pregătire al mâncării, se evită prăjitul, înlocuindu-l cu fiertul sau coptul", ne-a explicat Valentina Dan, specialist în educaţie pentru sănătate la Centrul Herghelia. Bolnavii cronici nu trebuie să renunţe în această perioadă la regimul prescris de medici. "Indiferent de starea de sănătate, băuturile trebuie consumate cu prudenţă. Între mese trebuie să existe pauze de trei ore, timp în care sunt indicate plimbările. Hidratarea organismului este esenţială, astfel că e bine să se consume 6-8 pahare de apă, suc natural", a mai adaugat Valentina Dan.
Sfatul specialiştilor
Angajaţii SMURD au fost pregătiţi să intervină în orice situaţie. Cele mai frecvente c